Artičoka sa v našich končinách objavuje čoraz častejšie, no prehliadame ju, pretože si s jej úpravou v kuchyni nevieme poradiť. Celým názvom Artičoka záhradná sa na pohľad podobá bodliaku a konzumovať môžeme jej listy a okvetné puky. Rastie vo viacerých farbách, medzi bežné patrí biela, fialová a zelená. Listy sa dajú využiť ako liečivo v podobe čaju, ktorý priaznivo vplýva na žalúdok, pomáha zdravá kuchyňa pri narušenom metabolizme a tiež pri zápaloch pečene. Veľmi často ju používajú v stredomorskej kuchyni a pre jej mierne horkú chuť je vhodné ju zmiešať s inými príchuťami.

artičok

Rady pre pestovateľov

Artičoka patrí k teplomilným rastlinám, u nás sa jej darí len počas teplého obdobia hlavne v nížinách, teda teplejších oblastiach krajiny. Ani chladnejší vzduch jej nevadí, ale odrazí sa to na menších pukoch, ktoré na nej vyrastú.
Žiadna zvláštna starostlivosť
Semienka treba vysiať do pareniska, vyklíčia pomerne rýchlo, už za 8-12 dní. Najvhodnejší mesiac na výsev je marec, no ak ich zasadíte o nejaký ten týždeň skôr, potom je dobré umiestniť ich za oknom. Použite väčší črepník, aby mala rastlina dosť miesta, ak sa oteplí o čosi neskôr. V druhej polovici mája už môžete priesady vysadiť von do záhona, vtedy by ju už nemali ohrozovať prízemné mrazy. Rastlina je dosť robustná, preto treba dodržať rozpon medzi sadenicami aspoň jeden meter. Starostlivosť si vyžaduje bežnú ako pri iných rastlinách v záhrade, polievame, okopávame a hnojíme. Puky jej budú dozrievať postupne a tak ich budete mať k dispozícii počas celého obdobia vegetácie. Režeme ich ešte pred rozkvitnutím, neskôr budú veľmi horké a už nie vhodné na konzumáciu. Zrelosť zistíte, ak po stlačení mierne pukne.

salát

V kuchyni má všestranné využitie
Táto zelenina patrí medzi trvalky a môže sa dožiť od 5 až do 10 rokov. Na jeseň odstránime zvyšné listy a puky, zvyšok rastliny zakryjeme čečinou alebo lístím, ale ak máte možnosť, je dobré ju presadiť aj s koreňmi do črepníka a preniesť do pivnice alebo inej tmavej a chladnej miestnosti. Jej použitie je všestranné, vhodná je na nátierky, do polievok alebo cestovín či do šalátov. Recepty na prípravu artičoky už nájdete aj na internete.