Rozhodnutie vylúčiť Južnú Kóreu z jej takzvaného „bieleho zoznamu“ znamená pre krajinu nové obchodné obmedzenia.
 
Soul vyhlásil, že bude „prísne“ reagovať na „nespravodlivé“ obchodné rozhodnutie.
 
Obchodné prostredie bolo podporené diplomatickým sporom o náhradu za vojnovú prácu.korea.jpg
 
Japonsko uviedlo, že opatrenia sú založené na obavách o národnú bezpečnosť a zaoberajú sa aj nedostatočnými vývoznými kontrolami v Soule.
 
Soul rýchlo reagoval na rozhodnutie, ktoré sa očakávalo, pričom hovorca vlády Ko Ming-jung povedal: „Naša vláda bude prísne reagovať na nespravodlivé rozhodnutie Japonska.“
 
Južná Kórea predtým varovala, že v prípade zhoršenia sporu môže prehodnotiť dohodu o zdieľaní spravodajských informácií s Japonskom.
 
Aký bude dopad?
Neskôr tento mesiac má Tokio odstrániť Soul z bieleho zoznamu. Japonskí vývozcovia musia následne požiadať o colné vybavenie, aby vyviezli širokú škálu tovaru do Južnej Kórey.
 
Je to prvá krajina, ktorá má byť odstránená zo zoznamu dôveryhodných obchodných partnerov Japonska, ktorý má v súčasnosti 27 krajín vrátane Nemecka, Británie a Spojených štátov.
 
Rozhodnutie zbaviť Soulu preferovaného štatútu obchodu prichádza mesiac po tom, čo Japonsko sprísnilo pravidlá vývozu materiálov, ktoré sú pre juhokórejských výrobcov technológií rozhodujúce.japonsko).jpg
 
Tieto obmedzenia týkajúce sa výrobkov potrebných na výrobu zobrazovacích panelov a pamäťových čipov znepokojujú Soul z rizík pre jeho už spomaľujúcu sa ekonomiku.
 
Toto sú kľúčové odvetvia Južnej Kórey. Podľa spoločnosti IHS Markit minulý rok technici spoločnosti Samsung Electronics a SK Hynix vyviezli okolo 60% globálnych pamäťových komponentov.
 
Taktiež prenikol elektronickým priemyslom do potenciálnych hrozieb pre globálny dodávateľský reťazec.
 
Tieto dve krajiny zdieľajú zložitú históriu, ktorá zahŕňa japonskú koloniálnu vládu Kórey od roku 1910 do porážky Japonska v roku 1945.
 
Minulý rok rozhodnutia Južnej Kórey, ktorými sa nariaďuje japonským firmám, aby vyplácali Kórejcom kompenzáciu za nútené vojnové obdobie zapálené dlhodobým napätím.
 
Rozhodnutia vyniesli odsúdenie z Japonska, ktoré tvrdí, že spor sa urovnal v roku 1965, keď sa diplomatické vzťahy medzi susednými krajinami normalizovali.
 
Mitsubishi Heavy, jedna zo zúčastnených firiem, údajne odmietla vyhovieť súdnemu príkazu, zatiaľ čo v prípade ďalších dvoch spoločností sa jej majetok zabavil v Južnej Kórei.